Hogyan legyen tökéletes a sütögetés a kombinált grillsütő rácsain?

A grillezés szerelmesei úgy vélik, hogy a szabadtéri sütögetést csak szívvel-lélekkel lehet csinálni. A nyílt lángon való sütögetés egyidős az emberiséggel, hiszen őseink nagyon hamar rájöttek, hogy a tűzön készült ételek sokkal finomabbak, könnyebben fogyaszthatók. A kombinált grillsütőn rengeteg lehetőségünk van ízletes ételeket készíteni.

Kombinált grillsütő segítségével igazán finom ételek készülhetnek, azonban ehhez az is kell, hogy tisztában legyünk a sütögetés csínjával-bínjával. A sütögetés nem azzal kezdődik, begyújtjuk a készüléket, hanem az ételek előkészítésével. Grillezni szinte mindent lehet, például húsokat, zöldségeket, halakat, de akár gyümölcsöket is. A friss húsokból készült ételek sokkal ízletesebbek, mint a fagyasztottak. Bármilyen húst használunk, érdemes előkezelni, vagyis gondoskodni a pácolásról, hogy az ízek átjárják. Ehhez páclére lesz szükségünk, melyet mi magunk is elkészíthetünk olaj és különféle fűszerek segítségévek, de akár készen is vehetünk a boltban, ha nem szeretnénk ezzel bajlódni. Ha pácolunk, akkor legalább pár órán át tartson a folyamat, de akár egy teljes napot is rászánhatunk.

Nem csupán húsokat, hanem a zöldségeket és a gyümölcsöket is feldobhatjuk a rácsra, így a körettel és a desszerttel sem kell külön bajlódni a konyhában. Mindkét élelmiszer típust könnyű túlsütni, így résen kell lennünk, mivel a túlsütött zöldségeknek kellemetlen, megfanyarodott íze lesz. Akkor kell levennünk a tűzről, ha a rács csíkjai épphogy beleégnek. A kukorica és a burgonya némileg kivételt képeznek, mivel ezeket akár elő is főzhetjük. Ha nem voltunk elég óvatosak és az étel megégett, akkor jobb búcsút inteni neki, mert a szenes étel rákkeltő vegyületeket tartalmazhat. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyakorlat teszi a mestert!