Fontos tudnivalók a Prep-ről

Először is érdemes tisztázni, mi az a PrEP. A PrEP a HIV-fertőzést megelőző prevenciós készítmény, melynek szedése által a HIV-negatív emberek meg tudják védeni magukat a HIV fertőzéstől. Kifejezetten ajánlott a szedése azoknak az embereknek, akik magas HIV-fertőzés kockázatnak vannak kitéve.

Fontos tudnivalók a Prep-ről, amiket nem árt tudni – A PrEP hatékony védelmet nyújt a HIV fertőzés szexuális terjedésével szemben, abban az esetben, ha az orvos által előirányzott rendszerességgel és módon szedi a páciens. Viszont érdemes tisztában lenni vele, hogy a PrEP nem helyettesíti az óvszert, tehát a szexuális úton terjedő betegségek, vagyis STD-k ellen nem ad hatásos védelmet. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a PrEP-t csak HIV negatív emberek szedhetik, tehát a recept felírása előtt egy teszt által meg kell róla győződni, hogy a páciens nem fertőzött. Ha a HIV fertőzött PrEP-t szedne, az rezisztenciát válthatna ki azokkal a gyógyszerekkel szemben, amivel a HIV-fertőzöttséget kezelik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a PrEP-t szedők hajlamosabbak elhagyni az óvszert, azonban ahogy fentebb is említettük, a PrEP nem nyújt védelmet a többi STD-vel szemben.

Érdemes tisztában lenni vele, hogy a PrEP egyik hatóanyaga csökkentheti a vese funkciókat, éppen ezért a PrEP alkalmazása előtt kötelező megvizsgálni a páciens értékeit. Az eredmények alapján a kezelőorvos dönti el, hogy a páciens számára javasolja-e a PrEP szedését, valamint, ha a páciens vese értékei eltérnek a normálistól, akkor nem évente, hanem sűrűbben szükséges a vesefunkciók vizsgálata. Ha szeretne PrEP-t felíratni magának, akkor érdemes felkeresni egy szakorvost. Bővebb információkért érdemes ellátogatni a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra, ahol elérhetőséget is talál!