Biztonságos vezetés özönvízben

A közlekedést tekintve az egyik legveszélyesebb szituáció, amikor a jeges úttesten igyekszünk eljutni egyik pontból a másikba. Közel ilyen veszélyes amikor özönvízben próbáljuk ezt megkísérelni.

Az aquaplaningről bővebben itt tud tájékozódni. Különösen sötétedés után igazán veszélyes a vezetés, amikor alig látni az utat és ezen az sem segít, ha az ablaktörlő tökéletesen működik. Ha viszont nem működik rendesen, akkor az még veszélyesebb. Ráadásul a karosszérián és szélvédőn dübörgő esőcseppek miatt alig hallani a többi közlekedőt. Továbbá figyelni kell az autó úgy nevezett felúszására is vagyis arra, hogy nagy sebesség és fékezés során az autó a megszokotthoz képest másképp viselkedhet. Ha a tapadás jelentősen csökken vagy akár meg is szűnik, akkor ezt aquaplaningnek nevezzük. Zuhogó esőben tehát egyáltalán nem könnyű vezetni és a csúszós úton megőrizni uralmunk a jármű felett.

Ahhoz, hogy elkerüljük a baleseteket, érdemes betartani egy-két dolgot. Ha bekapcsoljuk a páramentesítőt, valamint mozgásra bírjuk a levegőt az utastérben, akkor nagyobb eséllyel fogunk kilátni a szélvédőn. Ha zuhogó esőben kell vezetni, akkor érdemes a sebességet csökkenteni, így bármi történne, nagyobb eséllyel tudunk majd reagálni. A követési távolságot is érdemes betartani, sőt akár növelni is, valamint így a másik autóról való vízfelverődés sem akadályozza a kilátást. A zuhogó eső gyakran párosul nagy széllel is, éppen ezért érdemes biztos kézzel fogni a kormányt és fokozottan figyelni, például akkor, ha egy kamion takarásából jövünk ki. Fontos, hogy városon belül és kívül is használjuk a világítást. A legjobb tanács viszont, hogy ítélet idő esetén, ha van rá lehetőség, akkor egyáltalán ne induljunk útnak, hanem maradjunk otthon.