A MAF-szenzor tisztítása

A MAF-szenzor, vagyis légtömegmérő a gépjármű üzemanyag-befecskendező rendszerének része. Feladata az égéshez kapcsolódik, a motorba vezetett levegő mennyiségét méri. A motornak adagolja a szükséges üzemanyag mennyiséget a vezérlőegységnek adott jelzés alapján. Sajnos előfordulhat, hogy ez a fontos alkatrész meghibásodik. Általában valamilyen szennyezőanyag kerül a felületére.

A MAF-szenzor tisztítása kapcsán itt informálódhat bővebben! A MAF-szenzor optimális működése esetén a vezérlőegység képes a motort a leghatékonyabb működésre serkenteni. Az autónak és a környezetnek egyaránt a megfelelő üzemanyag-levegő arány biztosítása a legideálisabb. Az autó így képes a legjobb teljesítményt nyújtani a legoptimálisabb üzemanyag-fogyasztás mellett, illetve a károsanyag fogyasztás is minimalizálható. Ha a légtömegmérő meghibásodik, akkor könnyen hibás jeleket küldhet a vezérlőegységnek, amely erre reagálva rossz parancsokkal látja el a befecskendezőt, így a tökéletesen működő rendszer pillanatok alatt felborul. Az is előfordulhat, hogy a légmennyiségmérő nem ad semmilyen jelet, ami szintén komoly problémákat eredményezhet. Ennek egyértelmű jelei vannak, például megnövekedett fogyasztás, csökkenő teljesítmény.

Rosszabb esetben a jármű rángatni kezd, ami balesetveszélyes lehet. Ha a MAF-szenzort nem tisztítjuk meg, akkor idővel mindenképp ki kell cserélni. Viszont, ha az első gyanús jeleknél ellenőrizzük az alkatrészt és megtesszük a szükséges lépéseket, akkor az alkatrész megmenthető és még hosszú időn keresztül használható. Szervizbe is lehet vinni a gépjárművet, de akár kifejezetten erre a célra kifejlesztett légtömeg tisztító spray használatával is elvégezhető a tisztítás. Bővebb információkat az alkatreszek.hu weboldalon talál!