A gázvezeték megfelelő lezárása

Abban az esetben, ha bármi problémát észlel a gázvezetékek kapcsán, akkor érdemes inkább lezárni a biztonság kedvéért és szakembert hívni. A gázvezeték lezárást akár Ön is meg tudja csinálni. Az alábbiakban eláruljuk milyen lépéseket kell ehhez követnie.

A gázvezeték biztonságos lezárásáról bővebb információkért érdemes ellátogatni a weboldalra! Szerencsére a legtöbb házban a tulajdonos pontosan tisztában van vele, hogy hol van a gázmérő. Fontos, hogy erre a mérőkészülékre vigyázni kell és lehetőleg tisztán tartani. A legjobb, ha a mérőkészülék könnyen elérhető a házból. A legtöbb laikus számára a gázmérő egy igen bonyolult szerkezetnek tűnik és fogalma sincs arról, hogy hogyan néz ki a szelep vagy azt hogyan lehet megtalálni. Általában a szelep nem közvetlenül a mérőn van, hanem annak közvetlen közelében, egy másik csövön helyezkedik el. Első látszatra úgy tűnik, hogy a cső úgy mondd két karral rendelkezik. A szükséges elzáró szelepet így könnyedén meg lehet találni.

Normál esetben az elzáró szelep nyitott állapotban van. Az oldalsó szelepgomb párhuzamos a csővel, így egy csövet képeznek, ami ugyanabba az irányba fut, akárcsak a cső, amin ül. A gázvezeték elzárásához fogja meg egy csavarkulcs vagy fogó markolatában a szelep elfordítóját és csavarja jobbra. Az elfordító könnyedén mozog és egy egyenes sávot képez, ami balról jobbra fut. Nem kell, sőt nem is szabad túl erősen húzni, mivel könnyen lecsúszhat a szelepelfordítójáról és a szelep fölött elveszítheti az irányítást. A gázszelepen egy negyed fordulatnak elegendőnek kell lennie, ahhoz, hogy otthonában a gázáramlás megszűnjön. Felesleges tovább erőlködni, az egynegyed bőven elegendő, ahhoz, hogy a gázáramlás teljesen megszűnjön, így nem érdemes tovább erőlködni, mivel csak kárt okoz ezzel!