5 tipp a notórius későknek

Akár kirúgáshoz is vezethet, ha rendszeresen elkésik valaki a munkahelyéről, márpedig sokan elég nehezen tudnak időben felkelni. Meg akar szabadulni a reggeli rohanástól? Hatékony ötletek a reggeli késés-stressz elkerüléséhez.

Ha valaki hajlamos elkésni, abból bizony komoly problémák lehetnek hosszútávon, főleg ha utolsóként lihegve sikerül beesni egy fontos értekezletre, vagy éppen a teljes cégvezetéssel sikerül találkozni kabátban a folyosón. Egy-két késést még általában elnéz a munkáltató, főleg irodai munka esetén, de ha a vállalatnál elvárás a pontos kezdés, akkor bizony valahogy oda kell érni.

Nézzük meg, mik azok a pontok, amikkel elkerülheti a folyamatos késést és reggeli rohanást a teljesség igénye nélkül:

  1. Át kell gondolni a reggeli tevékenységeket. Mi az ami időt vesz el, mi az ami elhagyható, vagy már előző este meg lehet csinálni? Ilyen lehet például a reggeli elkészítése, vagy a vasalás. Amit lehet, végezzünk el este, így hatékonyabbak leszünk reggel.
  2. Érdemes megvizsgálni, hol van az a pont, ahol az egész reggeli ütemterv elcsúszik. Túl későn indul el? Fél órát szépítkezik a fürdőszobában? Esetleg még telefonál néhányat? Próbáljuk minimalizálni ezeket a tevékenységeket.
  3. Biztos, hogy nincs gyorsabb közlekedési lehetőség? Lehet, hogy a dugóban autózás helyett metróval vagy villamossal sokkal gyorsabban és kiszámíthatóbban lehetne beérni a céghez – vagy épp fordítva.
  4. Időben fekszik le este? A késő éjszakai órákig tartó tévézés, internetezés után bizony nehéz reggel frissen ébredni. Való igaz, hogy sokak nehezen alszanak el, de erre ma már számos megoldás létezik. Amennyiben még az ágyban is a munka körül forognak a gondolatai, szüksége lehet egy kis lazításra.
  5. Egyszerűen képtelen felkelni? Állítsa az órát egy 10-15 perccel korábbra, így marad idő egy kis reggeli lustálkodásra. Vigyázni kell azonban, hogy vissza ne aludjon. Ha pedig egyáltalán nem megy, el kell gondolkodni, hogy olyan céget keressen, ahol nem mérik stopperrel, ki hányra érkezik.

Ilyen pl. a Jooble állásgyűjtő portál, ahol maximálisan a dolgozók igényeihez van igazítva a munkaidő, így mindenki a saját ritmusában dolgozhat.